Rasism ALIVE AND WELL?

Laddat ord, RASIST. När jag tänker på det ordet så tänker jag på gamla Sydafrika, även om jag vet om att det fortfarande förekommer där. Eller här i USA där svarta fick åka längst bak i bussen och behandlades som andra klassens medborgare. Nu så är jag inte naiv utan fattar att detta fortfarande händer här med, ja inte bussen, men rasismen är ALIVE AND WELL i södra delen av USA. Ja även i resten av landet men inte i samma stora utsträckning.

Min son pluggar i Charleston, South Carolina, och jag har frågat om han kunde tänka sig att bo där. Inte en chans sa han, och anledningen är just den tysta rasismen. Han märker av den mycket tydligare där än här i Minnesota. Nu så har jag aldrig bott i södra USA, men jag förstår från nyheter och vad jag har läst och hört att livet där är lite mera som på den gamla tiden.

Som vit priviligerad kvinna så skulle jag aldrig våga prata om detta ämne och nämn inte att en svart är skyldig till något brott. Ikväll fick jag ett SMS från en kompis. På hennes jobb hade flera arbetskamrater blivit bestulna på deras plånböcker och de misstänker starkt att det är en svart tjej och hennes kille som ligger bakom det hela. Tror du att någon vågar säga något? NEJ NEJ OCH ÅTER NEJ! Det kommer att vändas till att alla är rasister och bara för att de har svart hy så anklagas de för stölderna.

Min son kom hem från skolan och var alldeles förtvivlad. Han berättade att en av de svarta tjejerna i klassen hade sagt till honom om han inte gjorde vad de ville, skulle de säga till läraren att han hade sagt något rasistiskt till dem. WHAT THE FUCK?? Min son skulle aldrig ens tänka tanken.

Min dotter kom hem från skolan och frågade varför en av hennes kompisar sa:

“You are not playing with me because I am black”

Som 8 åring fattade inte min dotter vad det betydde. Hon ville inte leka med den flickan eftersom hon var tydligen en stor skvallerbytta och inget annat. Men nu så har den andra tjejen lärt sig att använda sin hudfärg som ett hot. Detta tog jag upp med skolan. Kom inte och säg att min dotter undviker barn pågrund av hudfärg!

När jag var hemma i Sverige julen 2016 så fick jag minsann uppleva en sida av Sverige som var helt ny för mig. Jag, Sophia och mormor åkte hem från Mora. Vi stannade till i Ludvika på MacDonalds för att äta lunch. Några killar av arabiskt ursprung stod före oss i kön och killen i kassen bad dem att beställa vid self service skärmarna. De ville inte utan börja gaffla på. Killen hörde att jag hade pratat engelska med min dotter och trodde att jag inte kunde svenska. Det var bäst att han inte visste det. Han frågade om vi ville beställa och då jäklar blev NY svenskarna förbannade och sa att han hjälpte oss bara för att vi var vita. De visste ju inte att jag förstod allt de sa och jag höll masken. De skrek på honom att han var rasist och jag bara stod där som en idiot med min dotter och min mamma. Har aldrig sett något liknade i Sverige.

Men som svensk kan man inte klaga på situationer eftersom då är man rasist eller inte förstående till andra kulturer. Detta används av Ny svenskarna och varför inte? Med hot och poor me attityd så kan de få vad de vill. Unga tjejer omskärs, flickor våldtas, våldet har ökat med mera.

Jag har tänkt många gånger på det där med att vara invandrare eftersom jag är faktiskt en invandrare, min mamma är en invandrare och jag ser på andra människor hur de uppför sig och vilken respekt de ger. Kan inte påstå att jag bryr mig två sekunder om vilken hudfärg du har, men jag bryr mig om hur du behandlar din familj, dina vänner och hur hårt du jobbar.

Tack för att du läste detta inlägg.

Advertisements

2 thoughts on “Rasism ALIVE AND WELL?

 1. Hej Marie,
  We call it to pull the racist-card, alla de där situationerna du beskriver…Ja, och om den tysta rasismen vet jag mycket från tiden i Washington DC.

  Väldigt bra inlägg om ett mycket viktigt ämne! På fredag kan du läsa på min blogg om föreläsningen jag var på i fredags med en polis från Afghanistan.

  Kram och ha det bra!

  Anneli

  Like

 2. Nu varnar kanadensiska och brittiska myndigheter sina medborgare för våldet i Sverige. Tur att andra länder börjar vakna och visar hur det ser ut i den en gång fina Sverige.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s