Samsova med baby

Inte första gången som jag tar upp detta ämne här på bloggen. Är medveten om att vissa tycker att detta är det bästa som finns och så bra för dem och familjen. Tråkigt nog så vet jag vad som kan hända och jag ska säga att få en baby som organ donator pågrund av samsovning, det gör mig alldeles vansinnig.

En kompis till mig jobbar inom Child Protection Services och vi har pratat om just detta och hon sa att det är alldeles för många små barn som dör just pågrund av samsovandet och detta visste inte jag eftersom vi får små barn som är hjärndöda och kan fortfarande donera. Hon ser den helt andra sidan där barnen är redan döda.

Att amma i sängen är inte rekommenderat. Absolut så kan babyn sova i samma rum men i egen säng, men se till att inte ha några kuddar eller filtar kring babyn.

Jag kommer ihåg ett fall där mamman hade lagt deras fem månaders baby ovanpå deras stora säng medans hon skulle duscha. När hon kom ut ur duschen så hade babyn rullat över och hade ansiktet i täcket och kvävdes till döds. Tar inte många minuter för det att hända.

En pappa somnade i soffan med babyn och sov så tungt att han rullade över babyn och kvävde den lilla flickan.

Jag skulle kunna fortsätta och fortsätta med tragiska historier som dessa. Syskon som samsover och storebror kom för nära babyn och kvävde sin lillebror…

Låter som världens grej att samsova, men jag valde säkerheten över närheten i vår säng.

Advertisements

11 thoughts on “Samsova med baby

 1. Jag samsover inte, vägrar av rädsla för att något ska hända! Men här är det ju så tabu att prata om, nästan som att jag är en hemsk & iskall mamma och man tar det här med samsovning som att det är naturligt och något man ska göra. Så skulle man ta upp såna fall som du skrivet om är de som folk tror det är skrönor…

  Like

  • Jag tror dock det finns stora internationella skillnader. Jag samsov med rekommendation av barnläkare. Enligt överläkaren där vi var på bb är dödsfall pga samsovning i princip obefintligt i Sverige. MEN då måste en samsova säkert. Dvs inga tjocka täcken, kuddar osv.

   Like

   • Och sen låg vår lilla i babysnest, alltså inte direkt på madrassen. Självklart ska en aldrig ha tagit mediciner såsom sömntabletter, druckit eller rökt vid samsovning. Att vi samsov berodde på att bebis annars inte sov. Alls. Och att det var långt större risker med det, än säker samsovning. Däremot ska en såklart inte göra det om det känns fel. Inget kallt med det!

    Like

   • Jag har sett familjer, som mycket väl kunde ha varit min egen och babyn har dött pågrund av samsovning. När man jobbar och ser att det finns en risk, ja då tar man inte den risken

    Tack för din kommentar

    Like

   • Socialstyrelsens rekommendation

    “Rekommendation om att sova säkert
    Socialstyrelsen rekommenderar hälso- och sjukvården att föra rådgivande samtal om att barn upp till tre månader sover säk- rast på rygg i en egen säng i föräldrarnas sovrum.”

    Like

 2. Det verkar snarare vara en trend, det här med samsovning! Attachment parenting och allt vad det är. Att man ska bära runt sitt barn konstant och sova tillsammans osv. Jag följer exempelvis Yoga Girl på insta och hon har precis fått barn. Där är det natural parenting eller vad hon kallar det, de sover tillsammans och bär på barnet konstant.
  Jag har aldrig förstått detta, men kommentera negativt på insta gör jag inte. Däremot är det bra att man som du, som ser de direkta konsekvenserna av detta, tar upp det!
  Jag har aldrig samsovit med mina barn, eller burit dem konstant och de har heller ALDRIG haft problem med sömnen eller att somna tryggt i sin egen säng.
  De flesta jag vet som har burit på barnen konstant, samt sovit tillsammans, har senare fått stora problem med att få barnen att känna sig trygga med att somna på egen hand!

  Skulle kunna gå on and on. Men det du har skrivit räcker! Håller med dig till 100%.

  Kram
  Annica

  Like

 3. Usch ja så läskigt! Min son fick somna vid mitt bröst i vår säng sen lyfte jag över honom till sin spjälsäng. Använde så kallad sovpåse också för att han inte skulle kunna få filt över ansiktet. Var han otrygg så lade jag in min arm mellan spjälorna så han kunde ligga nära ändå. Han började sova så smått då och då i vår säng när han var runt året men jag sov bara halvt då innan jag vande mig. Nu är han nästan tre och jag är van vid att vakna med hans fötter i min panna 😀

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s