Barn och event

Någon sa till mig häromdagen att vi tar Sophia ut på många olika event. Hmm, som om det skulle vara “dåligt”? Vi drar inte med henne på Iron Maiden konserter precis, men gärna till evenemang som hon kan ha förhållning av. Den här hösten har hon varit på en musikal, en teater tillställning, hängt med på några fina restauranger och jag är så stolt över henne. Hon kan föra sig bra, äter med kniv och gaffel helt perfekt, kan hålla konversationer och inte en gång att hon sitter med någon IPad på en restaurang. 

Vi skickar våra barn till skolan för att de ska lära sig matte, läsa, skriva mm, men det är upp till oss föräldrar att lära våra barn respekt, hur man uppför sig när man är “borta”, lösa problem och vi måste också lära dem ansvar för sig själva och hjälpa till hemma. 

Min äldste son är 18 år gammal och han sade häromdagen att det bästa med att växa upp med mig som mamma var, jag satte gränser och ett nej betydde alltid nej. Han har försökt att manipulera mig, tro mig!!! Gränser har blivit testade, men jag har inte gett efter. 

Att vara mamma är det tuffaste och bästa “jobbet” någonsin! Barn behöver föräldrar och inte en bästa polare i dig. Det är ok att säga nej, det är ok att ge din 18 åring en kram, det är ok att ta bort TV eller mobiler om de inte lyssnar, det är ok att prata med barnen och få dem känna att de är viktiga. Lägg undan paddor och ajfånen, be dem att göra likadant. Det är värt den tiden som man har tillsammans att kunna prata, eller städa upp köket tillsammans…

  

Advertisements

1 thought on “Barn och event

 1. Jag håller med dig. Jag brukar få höra att jag är “den strängaste mamman av alla” både av mina barn och deras kompisar. Jag sätter gränser och tar bort skärmar och datorer när jag anser att det behövs. Barnen ska veta att de inte är några chefer över sina föräldrar i det här huset.

  Vi har några grundläggande regler. En av dem är att vi äter tillsammans och ingen lämnar bordet förrän alla är klara. Vi tycker att det är viktigt och har alltid gjort så. Hur andra gör hemma hos sig bekymrar inte mig, men jag vet att det ibland blivit lite jobbigt för en del barn som vill lämna bordet i samma ögonblick som de lagt ner gaffeln efter sista tuggan när de är och hälsar på.
  Våra barn ska också använda ett vårdat språk, tänk vad mycket vi har att jobba med sen de började skolan. Deras ordförråd växer hela tiden och det är inga vackra ord som kommer därifrån. (tyvärr många könsord och nedlåtande ord som de inte lärt sig hemma. De får bara lära sig ordens rätta betydelse och att aldrig använda dem igen)

  Vi är olika människor och vi prioriterar olika. Vi tycker helt enkelt att olika saker är olika viktigt. Jag tycker att det är jätteviktigt att mina barn läser, medan flera av deras kompisar inte ens behöver läsa läsläxan. Det blir nog folk av dem ändå.

  Gott nytt år till dig och din familj! Kram

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s